CE Europa × en la web de aficionados del CE Europa.
CE Europa
La red social de aficionados del
CE Europa

historia del ce europa

Antes de crear un nuevo artículo, accede al buscador y comprueba que no tenemos el artículo que intentas crear. Si no existe créalo y si ya existe puedes editarlo para añadir la información que no tenemos. ¡Gracias!

Denuncia

Por favor indica el motivo por el que quieres denunciar el artículo

Por favor, copia y pega el párrafo/s que estás denunciando para localizar el texto dentro del artículo. Gracias.

historia del ce europa

Enviar a un amigo

 

LA HISTÒRIA DEL CE EUROPA

         


 

   

L'EUROPA LLETRA A LLETRA: "DE la A a la Z"

         

L'historiador Xavier Vidal fa un repàs, en format radiofònic, dels aspectes més importants de la història de l'Europa. A cada fet li ha assignat una lletra de l'abecedari. La millor manera de conèixer l'Europa de la "A" a la "Z" de forma condensada.

Arxiu d'audio 1 · DESCARREGAR · "De la A a la G"
Arxiu d'audio 2 · DESCARREGAR · "De la H a la N"
Arxiu d'audio 3 · DESCARREGAR · "De la O a la U"
Arxiu d'audio 4 · DESCARREGAR · "De la V a la Z"
 

   

"TOP" DE PARTITS I GOLS

         


 

   

BREU RESUM HISTÒRIC

         

LA FUNDACIÓ I ELS PRIMERS ANYS...

El Club Esportiu Europa, tal i com el coneixem avui en dia, neix el 1907. Llavors, dos modestos clubs (el Provençal i el Madrid de Barcelona) van decidir fusionar-se per poder assolir més altes fites dins el futbol català. Quan és va haver de buscar un nom per a l'equip, per tal d'evitar majors despeses de registre van aprofitar el nom d'un club a punt de desaparèixer i del que en quedava la fitxa lliure, el FC Europa. Amb un petit canvi al nom, neixia el 5 de juny de 1907 el "Club Deportivo Europa".

El primer president en la història de l'entitat fou Rodolf Collell Admetller, qui va dirigir l'entitat fins al 1911, quan va passar a ser vicepresident de la Federació Catalana de Futbol. Fins a finals de l'any 2006, l'Europa ha tingut 29 presidents al llarg de la seva història.

Originariament l'equip vestia a ratlles verticals blanques i blaves, però amb el pas dels anys canviaria la samarreta per un coll llarg, tancat en forma vertical, que es va aplicar per primera vegada la temporada 1917/1918. L'històric escapulari és originari de la primera temporada a Primera Divisió (1929). L'element es va incorporar a la samarreta perquè en aquella època era moda que els nens vestissin amb un escapulari a la roba i, en la part esportiva, molts porters incorporaven l'escapulari com a element visual diferencial a les seves equipacions.

En aquells temps, l'equip va assolir la categoría més alta de la època al 1919, amb l'ascens al Grup A del campionat català.

ELS ANYS MÉS GLORIOSOS DEL CLUB I ELS ALTRES ESPORTS...

Sens dubte la dècada dels anys 20 va ser la més gran de les dècades que ha viscut el club. El primer fet històric i un pels que passarà l'Europa a la història de l'esport de tot l'estat fou pel bàsquet. El CE Laietà i el CE Europa van tenir l'honor de disputar el primer partit oficial de bàsquet en la història d'Espanya (que va acabar amb victòria escapulada). La primera gran fita futbolísticament parlant va ser proclamar-se campió de la Copa Catalunya (abans amb sistema de lliga) en imposar-se al FC Barcelona per 1 a 0. Era la temporada 1922/23 i això li donava dret a l'Europa a jugar aquell mateix any el campionat d'Espanya que ja s'anomenava Copa del Rey. L'Europa va sorprendre a própis i extranys i després d'eliminar a tots els seus rivals es va plantar a la final. Aquella desafortunada final es va jugar contra l'Athletic de Bilbao al camp de Les Corts. El públic del Barcelona, dolgut per la derrota al campionat català, va assistir al partit per a animar al Bilbao, cosa que va significar l'inici de la rivalitat entre les dues entitats. Potser el món del futbol no ha viscut final més injusta que aquella... l'Europa va enviar 10 pilotes al pal i el Bilbao, en un contraatac, va fer l'únic gol del partit i es va endur la Copa (0-1).

Però la dècada dels anys 20 encara tenia reservat un altre moment històric per al nostre club. Al convertir-se en un dels equips més grans de l'estat en aquella época, va tenir l'honor de fundar (junt amb 9 equips més) el primer campionat de lliga d'Espanya, la primera de totes les lligues que s'han disputat fins ara. L'Europa va militar tres temporades consecutives a Primera Divisió, assolint com a millor classificació la vuitena posició. En relació als altres esports, l'Europa ha assolit en la seva història campionats i fites en modalitats com Atletisme i Boxa.

ELS PRIMERS PROBLEMES GREUS...

A partit de la dècada dels anys 30 i fins a principis dels 60, l'Europa viuria una època de dificultats que per poc no va costar la desaparició del club. La situació límit va portar a l'entitat a fusionar-se amb el Gràcia (equip ja inexistent). Els primers equips de tots dos conjunts van agafar el nom de FC Catalunya, però l'Europa com a tal no va desaparèixer, ja que l'equip amateur seguia competint amb els mateixos colors i el mateix nom, evitant així tallar els anys de vida i història de l'entitat.

ELS ANYS 60, ELS DARRERS ANYS TRIOMFANTS...

En la temporada 1962-63, el club va aconseguir  l'ascens a la Segona Divisió, categoria en la que va lluitar fins la temporada 67 / 68 on una reestructuració federativa va obligar a l'Europa i altres clubs a baixar forçosament de categoria. Un fet que ha marcat el present del club i que, de no haver-se produït, potser estariem ara per ara veient un altre Europa a l'elit del futbol nacional. La temporada 66 / 67 l'Europa va aconseguir la seva darrera fita a nivell estatal. En el campionat de Copa va aconseguir eliminar al llavors anomenat Zaragoza "de los cingo magníficos", un equip que va fer història a Primera Divisió  i que va caure a mans de l'Europa (llavors a Segona). Un fet sorprenent en la història de la Copa fins aquelles dates (tot i que ara d'aquestes sorpreses ja n'hi han sovint). El partit disputat al camp de Sardenya va ser el fins ara primer i únic partit de futbol de l'Europa a casa seva retransmés per a tota Espanya mitjançant TVE.

LA CRISI DELS 70 I ELS 80...

En aquestes dues dècades l'Europa va patir la seva pitjor devallada a nivell de categoria, militant durant una bona colla d'anys en categories regionals. Va ser al final dels 80 quan el club va tornar a Tercera Divisió i des de llavors fins als temps actuals no ha deixat de militar a categoria estatal. En aquesta mateixa dècada va tenir lloc la catalanització del nom. La temporada 1985/1986 el club va passar a dir-se "Club Esportiu Europa".

EL NOU SARDENYA: EL PRIMER PAS A LA MODERNITZACIÓ...

Un Europa exiliat per motiu de les obres al seu estadi a mitjans dels 90, va veure com l'any 1995 neixia el Nou Sardenya, l'actual estadi gracienc amb cabuda per a 6.000 persones, tribuna coberta, 1.000 cadires a la zona de tribuna i zona vip, marcador electrònic, gespa artificial (ara model F.I.F.A.) i pàrking sota les instal·lacions. El Nou Sardenya significa el primer pas, la primera pedra per a treballar un futur basat en el futbol de base i que permeti una projecció a superiors categories. El partit inaugural va servir per a omplir per primera vegada l'estadi i disputar, alhora, la primera edició del torneig Vila de Gràcia. Per a aquelles dates fou el Lleida l'equip convidat i qui s'enduria el títol per 0-1.

L'EUROPA "MATAGEGANTS": 2 COPES DE CATALUNYA !!

La darrera gran fita de l'Europa fou assolir el bicampionat de la Copa Catalunya als anys 97 i 98. L'equip (a tercera divisió) va aconseguir eliminar per dues vegades al R.C.D. Espanyol a les semi-finals i al F.C. Barcelona en les dues finals (la primera per 3 a 1 a Hospitalet i la segona als penals al camp "neutral" del Miniestadi). Un gesta sense precedents a l'estat espanyol ... un club de tercera guanyant dos titols consecutivament a un equip de Primera. Homes com Soitchkov, Xavi, De la Peña, Hesp, Blanc, Óscar, Pizzi, Andersson, Giovanni o Amor van ser incapaços de doblegar als Serafín, Badia, Arturo, Fernando, Amorós, Raúl Verdú, Pacha o Endrino.

JUGADORS HISTÒRICS I INTERNACIONALS

Del Club Esportiu Europa han sortit figures del futbol com Cros o Antoni Ramallets, aquest darrer internacional per Espanya i un dels més mítics porters de la història del futbol en la seva etapa blaugrana. També han vestit l'escapulada homes com Kubala, 'Mágico' Díaz o 'Tintín' Márquez. El club ha aportat, al llarg de la seva història, 3 jugadors a la Selecció Espanyola Absoluta.

 

   

FITES MÉS DESTACADES

          1918-19  Campió de Catalunya 2ª Categoria 1919-20  Campió de Catalunya Grup "B" 1922-23  Campió de Copa Catalunya (Equivalent a la lliga) 1922-23  Primer d'Espanya a disputar un partit de Bàsquet 1922-23  Sotscampió de la Copa del Rey (contra Ath. Bilbao) 1928-29  Equip fundador 1ª divisió de la lliga espanyola 1929 al 1931  3 Temporades consecutives a la 1a Divisió 1933-34  Campió de Catalunya d´Aficionats 1935-36  Campió de la lliga "Amateur" 1943-44  Campió Copa Federació (titol de nivell nacional) 1950-51  Campió de Catalunya Regional "A" 1958-59  Campió del Torneig General Moscardo 1961-62  Campió de 3ª Divisió 1962-63  Campió del Torneig General Moscardo 1962-63  Campió de 3ª Divisió i Ascens a Segona Divisió 1976-77  Campió de Catalunya, Regional Preferent 1988-89  Guanyador de la Promoció a 3ª Divisió 1993-94  Guanyador "Play-off" i ascens a 2a B 1996-97  Campió Copa Catalunya contra el FC Barcelona 1996-97  Ascens Juvenil "A" a Divisió d´Honor 1997-98  Campió Copa Catalunya contra el FC Barcelona 1999-00 Reunir 45.000 espectadors en un amistós a Beirut
Página creada por Incondicionales

Es probable que este artículo contenga material de la Wikipedia este material se usa de acuerdo a los términos de la licencia libre de documentación GNU